De Vendée Globe is een non-stop solozeilwedstrijd om de wereld zonder hulp van buitenaf. De race is in 1989 opgericht en wordt sinds 1992 elke vier jaar gehouden. In 2008 deden 30 zeilers mee.

Het is de enige solozeilwedstrijd om de wereld die zonder stops wordt gehouden. Daardoor is het een serieuze beproeving van het individuele uithoudingsvermogen en het wordt door veel zeilers gezien als het ultieme oceaanracen.

De race start en eindigt in Les Sables-d'Olonne dat in het departement Vendée ligt. De route gaat over de Atlantische Oceaan om Kaap de Goede Hoop en vervolgens in oostelijke richting om Antarctica. Bij Kaap Hoorn wordt weer de Atlantische Oceaan opgevaren en wordt terug naar de start gezeild. De wedstrijd loopt meestal van november tot februari zodat de deelnemers tijdens de zomer in de Zuidelijke Oceaan zeilen.

Om veiligheidsredenen kan de wedstrijdleiding bepaalde tussenpunten opgeven om bijvoorbeeld ijsbergen en dergelijke te omzeilen.

Tijdens de race mogen de deelnemers voor anker gaan, maar ze mogen niet langs een kade of aan een andere boot aanleggen. Assistentie van buitenaf is niet toegestaan evenals het ontvangen van op maat gemaakte weersvoorspellingen en routeinformatie. De enige uitzondering is dat een deelnemer in het begin van de race één keer terug mag gaan naar het startpunt om daar reparaties te doen. Binnen 10 dagen na de start mag hij herstarten.

Met name de passage in de Zuidelijke Oceaan met de harde wind en de hoge golven wordt door de deelnemers als uitdagend gezien. Dit geldt ook voor het langdurige gebrek aan assistentie en de langdurige eenzaamheid op zee. Bovendien zijn de deelnemers gedurende een groot deel van de race ver verwijderd van hulp tijdens noodgevallen.